9 vides = 1 vida

El Dia de la Dona amb “9 vides = 1 vida”

El Dia de la Dona amb “9 vides = 1 vida”

El Dia de la Dona és una jornada de visibilització, resistència i justícia social, i enguany Esplugues el celebra amb “9 vides = 1 vida”, un espectacle que posa en valor la història de les dones escriptores. Aquesta producció de Nyac i L’Endoll Teatre esdevé un homenatge a la força creativa femenina, fent un recorregut per la vida de nou escriptores que van desafiar els límits del seu temps per alçar la veu.

Un viatge per la història de les dones escriptores

“9 vides = 1 vida” ens endinsa en el món de nou dones escriptores que van haver de lluitar contra la censura, els prejudicis i la invisibilització. Autores com Dolors Monserdà, Caterina Albert (Víctor Català), Aurora Bertrana, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Joana Raspall, Isabel-Clara Simó i Carme Riera han deixat un llegat que encara avui inspira la lluita per la igualtat, l’empoderament i la transformació social.

  • Dolors Monserdà (1845-1919): pionera en la narrativa en català, va ser una ferma defensora dels drets de les dones i la necessitat de l’educació femenina. Va denunciar les dificultats de les dones treballadores i va promoure la seva inclusió en la societat.
  • Caterina Albert (Víctor Català) (1869-1966): la seva obra mestra Solitud és un referent de la literatura catalana. Va haver d’amagar-se darrere un pseudònim masculí per ser acceptada en un món literari dominat per homes.
  • Aurora Bertrana (1892-1974): escriptora i música, va viatjar per la Polinèsia i va plasmar la seva experiència en Paradisos oceànics. Va denunciar el colonialisme i va defensar la diversitat cultural i la igualtat de gènere.
  • Mercè Rodoreda (1908-1983): una de les escriptores més importants de la literatura catalana, coneguda per La plaça del Diamant. Les seves obres retraten el paper de la dona en la societat i exploren temes com la guerra, la pèrdua i la identitat.
  • Montserrat Roig (1946-1991): periodista i escriptora compromesa amb la memòria històrica i el feminisme. Va escriure Els catalans als camps nazis, reivindicant el paper de les dones en la història.
  • Maria Mercè Marçal (1952-1998): poeta feminista per excel·lència, va plasmar en els seus versos la lluita per la identitat, la llibertat i el desig. Va defensar la causa feminista, independentista i LGTBI.
  • Joana Raspall (1913-2013): bibliotecària i poeta que va dedicar la seva vida a la literatura infantil i a la defensa de la llengua catalana. Va escriure sobre valors com la solidaritat i la igualtat.
  • Isabel-Clara Simó (1943-2020): novel·lista compromesa amb la realitat social, va escriure obres com Júlia i La salvatge, destacant el paper de la dona en la lluita per la justícia social.
  • Carme Riera (1948): narradora i professora, ha combinat la literatura amb la docència, explorant la memòria històrica i la identitat femenina en obres com Dins el darrer blau.

Un espectacle imprescindible per al Dia de la Dona

Amb direcció d’Olga Álvarez i Laia Bovés, “9 vides = 1 vida” no només és una obra de teatre, sinó també un acte de feminisme, inclusió i transformació social. La seva narrativa ens recorda que les històries de les dones són essencials per comprendre la nostra pròpia història.

L’entrada a l’espectacle és gratuïta, una oportunitat única per celebrar el Dia de la Dona amb un acte cultural que reivindica el paper de les dones en la literatura i la societat.

No et perdis aquesta experiència única que dona veu a escriptores que van marcar un abans i un després. “9 vides = 1 vida” és més que un espectacle: és un crit per la justícia social i la igualtat.

9 vides = 1 vida