Què suposa ser una dona que vol escriure en un món d’homes? Què tenen en comú nou dones que han viscut en temps diferents? Nou dones escriptores, nou històries plenes de lluita, somnis i passió. En aquest espectacle íntim i poderós, viuràs un viatge a través de les seves experiències: un reflex universal de la força de la dona creadora.
9 vides=1 vida és un homenatge a la creativitat femenina que explora el que significa ser dona, escriptora i veu en un món que sovint intenta silenciar-les. Un espectacle en el que repassarem la vida d’aquestes 9 escriptores i que et farà vibrar amb la força de la paraula escrita.
Dolors Monserdà (1845-1919) va ser la primera novel·lista en llengua catalana i una defensora dels drets de les dones. Va escriure sobre la realitat femenina, destacant la necessitat d’educació i treball per a les dones, i va participar activament en moviments per la millora de les condicions laborals femenines. També va defensar la llengua catalana a través de la seva obra i implicació cultural.
Caterina Albert (Víctor Català) (1869-1966), coneguda com a Víctor Català, va ser una escriptora modernista empordanesa. La seva obra inclou Solitud i Drames rurals, que exploren la complexitat de l’ànima humana. Va adoptar un pseudònim masculí per poder escriure lliurement en una època en què les dones eren excloses del món literari.
Aurora Bertrana (1892-1974) va ser una escriptora i música de Girona. Va viure aventures per Europa i la Polinèsia, experiències que va plasmar en llibres com Paradisos oceànics. Va destacar per la seva crítica al colonialisme i la seva defensa de les cultures i la igualtat de gènere. També va lluitar contra la repressió durant la dictadura.
Mercè Rodoreda (1908-1983) és una de les escriptores catalanes més reconegudes, autora de La plaça del Diamant i Mirall trencat. Exiliada durant la Guerra Civil, les seves obres reflecteixen temes com el dolor, la solitud i la lluita femenina. És coneguda per la seva prosa evocadora i el seu simbolisme.
Montserrat Roig (1946-1991), escriptora i periodista barcelonina, va combinar literatura i memòria en obres com Els catalans als camps nazis. Va ser una feminista compromesa i una defensora de la llibertat d’expressió i la igualtat de gènere. La seva obra reflecteix la veu de les dones i la resistència contra l’oblit.
Maria Mercè Marçal (1952-1998) va ser una poeta i escriptora feminista d’Ivars d’Urgell. Amb poemes com els de Cau de llunes, va expressar el desig, la llibertat i la identitat catalana. Mare i activista, va defensar la lluita per la igualtat i l’empoderament femení fins al final de la seva vida.
Joana Raspall (1913-2013), escriptora i bibliotecària, és coneguda pels seus poemes per a infants i la seva defensa de la llengua catalana. Va salvar llibres durant la Guerra Civil i va treballar per normalitzar el català. La seva obra poètica, plena de senzillesa i valors, ha inspirat generacions.
Isabel-Clara Simó (1943-2020), escriptora alcoiana, va destacar per la seva defensa del català i el feminisme. Autora de novel·les com Júlia i La salvatge, va donar veu a personatges femenins complexos i va abordar temes com la desigualtat i la resistència cultural. La seva obra és un reflex de la societat contemporània.
Carme Riera (1948), escriptora mallorquina, és autora d’obres com Dins el darrer blau. Combina literatura i docència per explorar històries personals i col·lectives. El seu estil reflecteix la seva identitat mallorquina i el compromís amb la llengua catalana, creant personatges profunds i autèntics.
Fitxa tècnica:
Idea original i text: L’Endoll Teatre
Direcció: Olga Álvarez i Laia Bovés
Preus i entrades:
Entrada gratuïta.
Una producció pròpia de Nyac i l’Endoll Teatre
9 vides = 1 vida
Data
- 08 març 2025
Hora
- 19:00 - 20:30
Preu
- Gratuïta